Ο Βελονισμός (acupuncture) είναι μια μέθοδος εναλλακτικής θεραπείας η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια με την μορφή μιας θεραπευτικής μεθοδολογίας. Έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις, στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι που σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδων νευρώνων που ονομάζονται «μεσημβρινοί». Στη διαδρομή τους υπάρχουν μερικά σημεία στα οποία, επεμβαίνοντας με μηχανικό ερεθισμό (στην περίπτωση του βελονισμού εισάγοντας βελόνες από το δέρμα) βελτιώνουμε τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας με θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι πλήρως αποστειρωμένες μιας χρήσεως. Κύριως σκοπός εκτός των άλλων είναι η αναλγητική απάντηση. Χιλιάδες έρευνες πλέον έχουν επιβεβαιώσει αυτό το θεραπευτικό αποτέλεσμα του βελονισμού κυρίως λόγω της απελευθέρωσης των ενδορφινών και άλλων νευροχημικών ουσιών που αλλάζουν την επεξεργασία του πόνου στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ακόμη ο βελονισμός στα μυοσκελετικά προβλήματα χρησιμοποιείται  για τη λύση του μυϊκού σπασμού (trigger points) που δημιουργείται μέσα στους μυς. 

Με κάθε πιθανό μηχανισμό λοιπόν επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση στην αίσθηση του πόνου όπου με τον συνδυασμό και άλλων τεχνικών θεραπείας όπως η Ασκηση, το Manual Therapy κτλ το αποτέλεσμα της βελτίωσης των προβλημάτων γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Βελονισμός
Εικόνες