Άκανθα Πτέρνας & Φυσικοθεραπεία

  Ως άκανθα πτέρνας αναφέρεται η εναπόθεση ασβεστίου στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός μυτερού εξογκώματος που μοιάζει οστικό. Η συνηθέστερη αιτία εμφάνισης άκανθας πτέρνας είναι η φλεγμονή των τενόντων που προσφύονται στην περιοχή ή της πελματιαίας απονεύρωσης. Τα σημεία που δύναται να εμφανιστεί είναι στο πίσω μέρος της πτέρνας ή στο πρόσθιο τμήμα της πτέρνας κοντά στην ποδική καμάρα. Η εμφάνιση άκανθας στο οπίσθιο τμήμα σχετίζεται συνήθως με φλεγμονή του Αχίλλειου τένοντα και οδηγεί σε ευαισθησία και πόνο. Από την άλλη, η δημιουργία άκανθας στην ποδική καμάρα σχετίζεται τις περισσότερες φορές με φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης.

            Κλινικά η άκανθα πτέρνας διαγιγνώσκεται μέσω της ψηλάφησης όπου και εντοπίζεται ένα σημείο υψηλής ευαισθησίας, το οποιο συμπίπτει με την προεξοχή. Επιπλέον, το άτομο συνήθως αναφέρει δυσκολία και πόνο κατά τη βάδιση σε σκληρές επιφάνειες (πχ. Ξύλινες επιφάνειες). Η περιοχή τριγύρω συχνά παρουσιάζει αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά. Πρόσθετα, το άτομο ενδέχεται να βιώνει έναν οξύ-διαξυστικό πόνο κατά τα πρώτα βήματα με την έναρξη της ημέρας.

            Η πρόληψη αποτελεί το βασικό κλειδί ώστε να παρέμβουμε πριν εκδηλωθεί το σύμπτωμα ή όταν πρωτοεμφανιστούν ενοχλήσεις. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται γνώση των επιβαρυντικών παραγόντων. Συγκεκριμένα, αθλητικές δραστηριότητες (όπως τρέξιμο, άλματα), δραστηριότητες πάνω σε σκληρές επιφάνειες (περπάτημα, τρέξιμο,άλματα), τραύμα πάνω στην πτέρνα καθώς και ακατάλληλη υπόδηση που δεν προσφέρει στήριξη για μεγάλο χρονικό διάστημα (πχ. σαγιονάρες). Παράγοντες ρίσκου εμφάνισης αποτελούν επιπλέον η παχυσαρκία, η ηλικία και το φύλο (γυναίκες συχνότερα). Ταυτόχρονα, σε δημιουργία άκανθας πτέρνας οδηγούν και κλινικές καταστάσεις όπως: αντιδραστική αρθρίτιδα, σπονδυλαρθρίτιδα, πελματιαία απονευρωσίτιδα, ιδιοπαθής σκελετική υπερόστωση.

            Η θεραπεία ύστερα από την εμφάνιση άκανθας στη πτέρνα μπορεί να είναι συντηρητική ή/και συνδυαστική με την χρήση εγχύσεων κορτικοστεροειδών (συνηθέστερα σε καταστάσεις έντονου πόνου).  Η φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αποκατάστασης. Ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα τη σωστή στιγμή η αποκατάσταση δύναται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Διάφορα φυσικά μέσα για ανακούφιση από τον πόνο χρησιμοποιούνται στην φυσικοθεραπεία και μπορεί να είναι χρήσιμα στα πρώτα στάδια του προβλήματος (κρουστικός υπέρηχος, tens, πάγος αλλά και ήπια μάλαξη στην πάσχουσα περιοχή). Ως κύριος στόχος είναι η ανάκτηση πλήρους λειτουργικής κίνησης, αντοχής και εύρους τα οποία συχνά περιορίζονται λόγω πόνου. Στο στάδιο αυτό η αποκατάσταση στηρίζεται σε μεθόδους όπως το manual therapy, ασκήσεις hold-relax, ισομετρικές ασκήσεις αλλά και άλλες διατατικές ασκήσεις. Πάνω από όλα όμως η ενδυνάμωση τόσο της πάσχουσας περιοχής (μύες του πέλματος) όσο και γενικότερα της κινητικής αλυσίδας του κάτω άκρου είναι το κλειδί στην θεραπεία της άκανθας πτέρνας. Ενδυνάμωση ισχίου- γόνατος- ποδιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργική ικανότητα του άκρου και την προστασία από επανατραυματισμό της περιοχής, μέσω σταδιακής έκθεσης στην δραστηριότητα.

Η φυσικοθεραπεία θέτει ως βάση της δύο στόχους: μείωση του πόνου-επανεκπαιδευση λειτουργικής ικανότητας και εκπαίδευση διαχείρισης των συμπτωμάτων εφ’όρου ζωής. Για το λόγο αυτό συχνά προτείνεται σε άτομα με άκανθα πτέρνας η πραγματοποίηση ειδικής αξιολόγησης τους ποδιού και πελματογραφήματος με σκοπό την δημιουργία κατάλληλων ορθωτικών πελμάτων. Τα ορθωτικά πέλματα συμβάλλουν τόσο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όσο και στην πρόληψη, καθώς προσφέρουν στο άτομο μια ομοιόμορφη κατανομή του βάρους του σώματος του και των κραδασμών στον άκρο πόδα.

Άκανθα Πτέρνας & Φυσικοθεραπεία
Εικόνες